FIGYELEM!!!
NyitólapPolgár Info portálok helye országszerteHelyi, országos hírekBelépésRegisztrációFórum
 
Bemutatkozás
· Városunkról
· Gazdaságunk
· Történelmünk
· Kultúránk
· Hagyományaink
· Hivatalok
· Kapcsolat, Impresszum

 
Hírek
 · Helyi hírek
 · Belföld
 · Külföld
 · Kultúra
 · Szabadidő
 · Tudomány
 · Hagyományok
 · Publicisztika
 · Életmód
 · Civil kurázsi
 · Magazin
 · Természet

 
Menük
· Főoldal
· Apróhirdetés
· Bannerek
· Bemutató oldalak
· GYIK
· Hirdetések
· Hírek archívuma
· Hírküldés
· Keresés
· Letöltések
· Magyar termék
· Naplók
· Olvasóink web ajánlata
· Országos Polgár Info
· Sakk
· Statisztikák
· Szavazások
· Személyes üzenetek
· Top 10
· Visszajelzés

 
Keresés itt
 
Számláló
Összesen


találatot kaptunk az oldal indítása óta:

 
Támogatók
Ez itt az Ön hirdetésének a helye
Mosolygás 

 
Takács Festék és Fakereskedés
Takács Festék és Fakereskedés

- Gerenda, tetőléc, tetőfólia
- Lambéria, vízzáró anyagok
- Szigetelő és ragasztóanyagok
- Külső-belső festékek
- OSB lapok – Barkácsáruk
- Tömítőanyagok
- Bituzsindely

Zamárdi, Siófoki u.
Kocsi Csárdától 300 m.
Tel:84/346.735, 06/30/994-7101
E-mail:takacsfa@citromail.hu 
SIOTRADE Alkatrészkereskedelmi Kft.
SIOTRADE Alkatrészkereskedelmi Kft.

Suzuki, Maruti,
keleti és nyugati gépjárműalkatrészek.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 9.00 – 17.00

Szombaton: 9.00 – 12.00

Cím: Siófok, Fő u. 7.
Tel./Fax: 84/313-525
Mobil: 20/96-84-993
E-mail: siotradekft@citromail.hu

 
Négy évszak kertészet
Négy évszak kertészet
 

Városunkról
Siófok a Balaton szélesebb, keleti medencéjének közepén, a Sió-csatorna torkolatánál fekszik. Északról a Balaton, keletről a Mezőföld szélét képező hullámos fennsíkok, délről és nyugatról pedig a Balaton déli oldalára jellemző szelíd lejtésű dombsorok határolják. Valamikor a Sió-csatorna határvonal volt Veszprém és Somogy megye között; jelenleg Siófok Somogy megyéhez tartozik, annak második legnagyobb városa, egyben a Balaton fővárosa. A déli Balaton-part 70 km-es szakaszából 17 km-t foglal el. Fontos közlekedési csomópont. Megközelíthető Budapestről az M 7-es autópályán, Kaposvárról 67-es számú főútvonalon, Nagykanizsa felől a 70-es számú úton. Vasúti csomópontként is e három irányból fogadja a személy-, illetve teherforgalmat. Vízi úton az északi parttal van összeköttetése. A város területén repülőtér is működik.


A vízpart környéke

A város partvonala két szakaszra osztható. A Sió csatornától nyugatra fekvő szakasz Ezüstpart néven ismert, keletre pedig az Aranypart található. A szállodák nagy része és a város szórakoztató központja, a Petőfi sétány az Aranyparton található. A sétány mentén helyezkedik el a fizetős strand, amely jelenleg a Coke Club nevet viseli. Kicsit tovább haladva keletre található a szabadstrand, amely kilométereken keresztül egészen Szabadifürdőig húzódik. Az Ezüstpartot inkább egy-két szintes nyaralók és panziók uralják.A Siófok melletti 18 kilométer hosszú Balaton-partból 7 kilométernyi a strand. A XIX. század végének bohém fürdőéletét a beszédes elnevezésű Aranypart idézi a mólótól jobbra, míg balra a parti villasor terjeszkedése nyomán kialakult Ezüstpart nyúlik Balatonszéplak irányába. A legtöbb szabadstrand a városközpont közelében és az Ezüstparton található, az Aranyparton csupán néhány rövidebb szakasz ingyenes.

 

Siófok fürdőkultúráját a déli vasútvonal 1861-ben történt megépítése nyomán ide érkező nyaralóvendégek alapozták meg. 1866-ra készült el az első, 1878-ra pedig az a nevezetes, svájci mintára készült, belsejében 80 kabint és százszemélyes társalgót rejtő fürdőház, amely homlokzatán a büszke „Magyar Tenger” nevet viselte. Néhány évvel később megnyíltak az első szállodák, a Sió és Hullám, a korzón számos pedig egymás után tárták ki kapuikat a vendéglők és kávéházak. Az új fürdőtelepet, amelyben színház, lóversenypálya, mulatók és kaszinó jelentették a fürdőélet „háttérintézményeit”, 1893-ban adták át. A XX. században kultusszá váló siófoki nyaralásról – annak ellenére, hogy a hajdani fürdőtelep jelentős részét a II. világháború eltörölte a föld színéről – a kikötőből induló Batthyány utcában itt-ott még felfedezhető patinás villaépületek tanúskodnak. A parthoz közeli sétányok közelében napjainkban is több tucat szálloda, panzió, apartmanház, étterem és vendéglő jelzi a siófoki fürdőélet nyüzsgő jelenét.

            A várost kettészelő vasút túloldalán, a mólótól jobbra kezdődő Aranypartra gyalogosan a városközpontban álló víztoronytól a Krúdy sétányon át juthatunk el a legegyszerűbben. A Rózsakerttől jobbra nyíló Jókai park, Siófok történelmi üdülőközpontja mellett elsétálva érünk a Nagystrandhoz, amely napközben fizetős parti strandként működik, este 7 órától hajnalig élménypark jellegű szórakoztató központ. Itt található a főleg a fiatalok körében kedvelt korábban Coca-Cola Beach House, mai nevén Coke Club (Autóval a vasútállomás utáni Kinizsi utcánál lévő vasúti átkelőn lehet ide behajtani.)

A part mentén a belvárostól a Sóstó irányában a Szent István sétánynál, majd tovább a Szent László utca végéig több száz méter hosszú nyílt partszakasz húzódik, ám csak itt-ott lehet fürödni. Tovább a Baross Gábor utca vezet, amelyen a szabadifürdői vasútállomás mögött homokfövenyes szabadstrand nyúlik el. Távolabb, a sóstói városrésznél mesterségesen kialakított „félszigeten” a Sóstói strand található, majd az utca végén a Gamászai strand zárja az Aranypartot.

            A városközponttól ellenkező irányban, Széplak felé, a Kis Ezüstparton található a közel egy kilométeres hosszúságú Újhelyi strand a Deák Ferenc sétányon, majd a Csongor utcától a Liszt Ferenc utca végéig a Nagy Ezüspart várja a fürdőzőket.

A siófoki Balaton-part teljes hosszában gondozott zöldfelületek, parti sétányok találhatók. A szabadstrandok mellett illemhelyek és tusolók, büfék, éttermek, változatos sportolási lehetőségek és vízisporteszközöket kölcsönző helyek várják.

 

 

Ezt is jó tudni

A Balaton-part télen is kínál sportolási lehetőséget. A korcsolyázás és jégkorongozás mellett régi hagyományai vannak a fakutyázásnak és a jégvitorlázásnak. Amikor a jég vastagsága meghaladja a 10 cm-t, a partot kezelő társaság biztonságos jégpályákat jelöl ki. Mellettük elsősegélynyújtó hely és forró italokat kiszolgáló büfé működik.

 

 

Praktikus

 

Nagystrand (Siófok Beach)

Cím: Siófok, Petőfi sétány

 

Sóstói strand

Cím: Siófok – Sóstó, Baross Gábor u..

Nyitva:

 

Gamászai strand

Cím: Siófok – Gamásza, Baross Gábor u..

 

Újhelyi strand

Cím: Siófok – Újhely, Szigligeti utca

 

Nyitva tartás: máj. 19 – jún. 25 – aug. 28., H–V: 8-19; aug. 29 – szept. 11.: H–V 8-19

Kedvezmények: gyermekeknek és 16 óra után féláron

 

A teljes siófoki partszakaszt, így a fizetős strandokat is, a Balaton-parti Kft. kezeli:

Balaton-parti Kft.

Siófok, Petőfi sétány 3.

Tel./fax: 84/310-327; 84/311-753
E-mail: info@balaton-parti.hu
Honlap:
http://www.balaton-parti.hu; http://www.balaton-beach.com

© Siófoki Polgár Info . Minden jog fenntartva.

Közreadva: 2007-04-14 (2670 olvasás)

[ Vissza ]
Content ©

Web site powered by PHP-NukeRSS 2.0 NewsRSS 2.0 ForumsRSS 2.0 DownloadsRSS 2.0 Links
Az oldalon található termék- és cégelnevezések tulajdonosaik védjegyoltalma alá eshetnek. A hozzászólások szerzőik tulajdonai, minden más tartalom: © 2007 Polgár Info. Minden jog fenntartva.

PHP-Nuke alapú webportál

Wolf Studio